Čo je to esencia, ako prospieva pokožke?

Esencia v starostlivosti o pleť: Ako ju používať a ako sa líši od tonerov a sér?

Ak ste fanúšikom K-beauty trendov, možno už poznáte populárny produkt v starostlivosti o pleť s názvom esencia. Táto výživná tekutina je dôležitou súčasťou každodennej rutiny pre milióny ľudí na celom svete. Esencia, vytvorená s použitím hydratačných prísad a výživných živín, je dokonalým produktom na obnovenie hydratácie a rovnováhy vašej pleti. V tomto článku preskúmame, čo je to esencia, ako prospieva pokožke. Možno zistíte, že je nevyhnutnou súčasťou vašej rutiny v starostlivosti o pleť.

Čo je esencia?

Esencia je produkt v starostlivosti o pleť na vodnej báze, ktorý obsahuje vysoký obsah aktívnych zložiek na hydratáciu, ochranu a celkové zlepšenie zdravia pokožky. Keď sa esencia nanesie na čistú pleť po použití čistiaceho prostriedku a tonika, pomáha obnoviť hydratáciu kožných buniek. Keď sa aplikuje pred sérami a hydratačnými krémami, pomáha pokožke lepšie absorbovať tieto produkty. Essence bola prvýkrát uvedená na trh starostlivosti o pleť v roku 1897 spoločnosťou Shiseido, medzinárodne uznávanou líniou v starostlivosti o pleť. Táto hydratačná esencia s názvom Eudermine bola prvým produktom spoločnosti, ktorý bol kedy uvedený na trh. Odvtedy spoločnosti zaoberajúce sa starostlivosťou o pleť po celom svete rozšírili svoju ponuku o túto základnú hydratačnú tekutinu. Mnoho spoločností formuluje svoje vlastné verzie esencií, aby sa zamerali na špecifické problémy, ako je akné, starnutie alebo suchá pokožka.

Zložky bežne sa vyskytujúce v esenciách produktov starostlivosti o pleť

Tu sú niektoré z najbežnejších zložiek, ktoré sa nachádzajú v podstate produktov v starostlivosti o pleť:

* voda, ktorá slúži ako základ pre esenciu a hydratuje pokožku
* glycerín alebo glykol, čo sú hydratačné látky, ktoré pomáhajú zachytávať vlhkosť do pokožky
* kyselina hyalurónová, ktorá pomáha ďalej hydratovať a vypĺňať pokožku
* výťažky z botanických rastlín, ktoré môžu poskytnúť antioxidačné a protizápalové výhody
* vedľajšie produkty kvasenia kvasiniek, ktoré poskytujú širokú škálu výhod, ako napríklad UV ochranu
* vitamíny, minerály a lipidy, ktoré prispievajú k sile a výžive kožných buniek

Aké sú výhody esencie pri starostlivosti o pleť?

Jednou z primárnych úloh esencie pre starostlivosť o pleť je umožniť pokožke lepšie vstrebávanie ďalších produktov, ako je vaše obľúbené  sérum alebo hydratačný krém. Esenciu možno použiť na zlepšenie výkonu týchto ďalších produktov prípravou pokožky, aby ich ľahšie absorbovala.

Okrem toho, že väčšina produktov esencie poskytuje vlhkosť, obsahuje vysoký obsah účinných látok, ktoré môžu pomôcť:

* rehydratovať kožné bunky
* chrániť kožnú bariéru
* posilniť zdravie pokožky
* obnoviť rovnováhu pH pokožky
* zjemňujú a vyhladzujú vytvorenie novej pokožky

V jednej menšej štúdii z roku 2020 výskumníci skúmali vplyv 12-týždňového režimu esencie a séra na zdravie pokožky. Účastníci štúdie dostali dvakrát denne aplikáciu L’Unique Miracular Facial Serum a L’Unique Skin Essence. Na konci štúdie vedci zistili zlepšenie nielen hydratácie pokožky, ale aj straty vody, pevnosti, pružnosti a liftingu. V závislosti od ostatných aktívnych zložiek v esencii môžu existovať aj ďalšie výhody, ako sú vlastnosti proti starnutiu alebo proti akné. Napríklad štúdia z roku 2015 zistila, že väčšina krémov na starostlivosť o pleť na rastlinnej báze má vysoký obsah antioxidantov. Zistilo sa, že tieto antioxidanty vykazujú výhody proti starnutiu a ochranu pred UV žiarením. Tieto výhody pravdepodobne nájdete aj vo väčšine esencií na rastlinnej báze.

Existujú nejaké nevýhody alebo preventívne opatrenia, o ktorých by ste mali vedieť?

Niektoré tonery a séra obsahujú produkty, ktoré mnohým ľuďom pripadajú drsné, ako sú retinoly alebo kyselina salicylová. Na druhej strane esencia vo všeobecnosti obsahuje prírodné zložky, ktoré veľmi zriedkavo spôsobujú nežiaduce účinky na pokožku. Z tohto dôvodu je esencia považovaná za jeden z najbezpečnejších produktov starostlivosti o pleť pre všetky typy pleti. Vždy je však dôležité viesť si zoznam zložiek v starostlivosti o pleť, na ktoré je vaša pokožka citlivá. Predtým, ako si kúpite svoju prvú fľašu esencie, porovnajte svoj zoznam so zložkami.

Ak je v esencii niečo, čo by mohlo dráždiť vašu pokožku, hľadajte inú esenciu.

Aký je rozdiel medzi esenciou a pleťovým tonerom?

Keď si kúpite svoju prvú fľaštičku esencie, možno sa opýtate: Nie je to len toner? Avšak zatiaľ čo esencia môže pripomínať vzhľad tonera, v starostlivosti o pleť plnia dve samostatné funkcie. Toner, na rozdiel od esencie, je vo všeobecnosti produkt starostlivosti o pleť na báze alkoholu. Primárnym účelom použitia tonika po čistení je poskytnúť pleti hlbšie čistenie. Dobrý toner tiež pomáha sťahovať póry a vyrovnáva tón pleti, čím vytvára hladšiu pleť. Navyše tonery fungujú najlepšie pre ľudí s mastnou pleťou náchylnou na akné, zatiaľ čo esencie sú vhodné a prospešné pre všetky typy pleti. Použitie esencie po toniku pomáha rehydratovať a obnoviť rovnováhu vlhkosti v pokožke.

Aký je rozdiel medzi esenciou a sérom?

V konečnom dôsledku, zatiaľ čo esencie aj séra obsahujú vysoké hladiny aktívnych zložiek, majú rôzne úlohy v komplexnej rutine starostlivosti o pleť. Sérum je vo všeobecnosti oveľa hustejšie ako esencia, čo znamená, že preniká ešte hlbšie do pokožky. Primárnou úlohou séra nie je hydratácia, ale pomoc  pri riešení špecifických problémov, ako je pigmentácia, akné, suchá pokožka alebo starnutie. Okrem toho je potrebné, aby po sére nasledoval zvlhčovač, aby sa úplne uzamkol v pokožke. Použitie esencie pred aplikáciou séra pomáha pokožke ľahšie a hlbšie absorbovať sérum.

Ako začleníte esenciu do vašej rutiny starostlivosti o pleť?

Esencia by sa mala aplikovať na pleť po vyčistení a tonizácii, ale pred aplikáciou séra alebo hydratačného krému.

Ak chcete po prvýkrát začleniť esenciu do svojej rutiny v starostlivosti o pleť, vyskúšajte túto jednoduchú rutinu:

Krok 1: Dôkladne očistite pokožku jemným čistiacim prostriedkom.
Krok 2: Naneste tonikum pomocou vatového tampónu alebo končekmi prstov.
Krok 3: Naneste 4 až 5 kvapiek esencie do rúk a jemne vklepte prípravok do pokožky. Produkt nešúchajte ani neťahajte po pokožke.
Krok 4: Ak používate sérum, aplikujte ho pred hydratačným krémom, aby ste dosiahli najlepšie výsledky.

Keď svoje produkty nanášate v tomto poradí, od ľahkých (toner) po ťažké (hydratačný krém), umožní pleti absorbovať každý produkt samostatne. Pridanie esencie do vašej rutiny starostlivosti o pleť môže túto absorpciu ešte viac zvýšiť.

ZÁVER

Kozmetické trendy z Kórey a Japonska vždy zohrávali obrovskú úlohu v celosvetovej popularite určitých produktov v starostlivosti o pleť. Esencia, ktorá bola uvedená na trh v starostlivosti o pleť pred viac ako 100 rokmi, je jedným z najlepších produktov na zlepšenie zdravia vašej pokožky. Esenciu je potrebné použiť vždy po čistení a tonizácii a najlepšie funguje, keď sa aplikuje pred ďalšími prípravkami, ako je napríklad hydratačný krém. Keď sa esencia používa ako súčasť bežnej starostlivosti o pleť, môže vám pomôcť udržať jemnú, hydratovanú a chránenú pokožku.